Onze club

Komart VC is een Kontichse volleybalclub voor volwassen volleybalspelers en -speelsters waar plezier centraal staat.

Op dinsdagavond kan je ons terugvinden in de sporthal De Nachtegaal van Kontich. In het weekend spelen we ook daar onze thuismatchen.

Elk jaar organiseren we het grootste sportevenement van Kontich: ons wijkentornooi waar iedereen kennis kan maken met de fantastische volleybalsport.

Historiek

Onze vereniging, Komart VC, is opgericht in 1969 en heeft momenteel 225 leden waarvan 175 spelend en 14 ploegen in competitie.


Volleybal is ontstaan in 1895, het spel werd bedacht door William G. Morgan, sportleider bij de Young Men Christian Association (YMCA) in Massachusetts, USA. De YMCA zag wel wat in dit spel en ging het verder ontwikkelen met de nodige wijzigingen:

  • 1900 afschaffen van het dribbelen !
  • 1912 invoeren van het doordraaien
  • 1917 een set gaat tot 15 punten
  • 1918 zes spelers per team in het veld
  • Aan het einde van de jaren ’60 was dit spel ook doorgedrongen tot in onze gemeente.
  • In barre weersomstandigheden wordt op 9 november 1969 een eerste “officiële” vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tussen een ploegje van K.W.B. Sint-Martinus en de buren van K.W.B. Kokaz: het ontstaan van Komart, 52 jaar geleden.

In Kontich was in die jaren nauwelijks infrastructuur voor volleybal en onze sportievelingen mochten meerdere jaren gebruik maken van de accommodatie van het Altena-instituut en de St. Jozefschool.
Het eerste seizoen in competitie werd gestart in 1970 met twee herenploegen, ondertussen spelen we met 7 herenploegen en 7 damesploegen. Deze zijn verdeeld over 2 verbonden Sporta en Sporta KWB.

In 1979 verhuisde de club naar de toen nog splinternieuwe gemeentelijke sporthal aan de Duffelsesteenweg. In 1996 kwam Marvoko, ( met 2 heren – en damesploegen) de rangen van Komart versterken.

De verdere aangroei van leden was vooral te danken aan het wijkentornooi dat vanaf 1979 jaarlijks georganiseerd werd. Dit tornooi is ondertussen een begrip in Kontich en we hebben in 2022 terug de draad opgepakt na twee lange jaren zonder…


Bestuur

Voorzitter: Geert Fleerackers
Secretaris: Nadine Gijsbergs
Penningmeester: Ronny Van Campfort

Bestuursleden : Veerle Willems, Carine De Roeck, Marc Scheers, Johan Delen en Gert Huygen.